NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Klussen

Uitleg over hoe je zelf moet behangen

2 Minuten lezen
een wit stuk behang

Wanneer je zelf nog nooit behangen hebt is het een behoorlijke klus. Vooral als je niet zo goed weet hoe het moet, en waar je moet beginnen. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je thuis moet behangen. Mensen die een nieuwe woning kopen komen altijd voor de keuze te staan: behangen of verven? Elke vorm heeft zo z’n voordelen, gelukkig krijg je bij een verfwinkel of een online behangwinkel altijd informatie over de kleur en het gebruik. 

Voorbereiden van de muur

Voordat je begint met behangen moet je er sowieso voor zorgen dat de kamer zo leeg mogelijk is, en dat alle meubels die er nog staan afgedekt zijn. En ook de vloer moet je afdekken. Ook is het handig om voor de zekerheid nog een keer te checken of je genoeg behang hebt voor de muur.

Daarna kan je beginnen met het weghalen van alle spijkertjes, schroefjes en andere dingetjes in de muur. Gaatjes en beschadigingen in de muur kan je vervolgens opvullen met vulmiddel. Vervolgens kan je je gaan richten op het behang.

Oud behang op de wand

Zit er nog oud behang op de wand? je kan hier overheen behangen als je wilt. Maar als het behang wat er nog hangt niet meer goed vast zit en voor oneffenheden zorgt, kan je het beter verwijderen van de muur. Dit doe je door het los te weken met een spons, water en een beetje afwasmiddel. Laat dit tien minuten inweken in het behang, en probeer het vervolgens los te schuren. Wanneer dit niet gemakkelijk gaat kan je een stoomapparaat huren, om hiermee het behang van de wand af te stomen.

Het behang voorbereiden

De volgende stap is om het behang voor te bereiden. Begin met de behangbanen snijden op de hoogte van de kamer, maar laat 10cm extra over zodat je wat speling hebt. Vervolgens maak je de lijm aan zoals het op de lijmemmer staat aangegeven. Leg nu twee behangbanen op elkaar op tafel. Begin met de bovenste baan voor de helft in te smeren met lijm. Daarna vouw je de ingesmeerde helft dubbel, en smeer je de andere helft in. Deze vouw je daarna ook dubbel en vervolgens vouw je de hele baan voorzichtig op als een harmonica. Laat de lijm daarna 10 minuten intrekken. Breng daarna met schietlood en potlood een rechte lijn aan op de muur. ten slotte kan je de muur in gaan smeren met lijm.

Het behangen zelf

Zorg dat je de bovenkant van de wand kan bereiken. laat daarna het behang voorzichtig zakken. Hang de bana nu kaarsrecht langs de getekende lijn. Zorg dat je aan de boven- en onderkant 5 cm overhoudt. Veeg de baan vervolgens goed vast met een behangborstel en behangspatel. Daarna kan je met een behangliniaal en stanleymes de overige 5 cm aan de onder en bovenkant voorzichtig afsnijden. Breng daarna de volgende banen op 1 mm afstand en precies evenredig aan de vorige baan aan.

De afwerking

Wanneer er obstakels op de muur zitten zoals een stopcontact, moet je deze netjes opmeten en van te voren uitsnijden in het behang. Wanneer je een luchtbel onder het behang hebt kan je die doorprikken met een naald of insnijden met een klein mesje. Verder kan je de naden beter op elkaar aan laten sluiten met wat lijm en een nadenroller. Overig lijm kan je met een spons wegvegen.

Gerelateerde berichten
Klussen

Je huis laten isoleren is een slimme zet

2 Minuten lezen
Je gaat geen spijt krijgen als je jouw woning laat isoleren!Door jouw woning te isoleren, bespaar je eigenlijk direct energie. Dit is…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *