NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Lifestyle

Tips die je gaan helpen met het vinden van een betere nachtrust

3 Minuten lezen
slapen in bed met ooglap

Een goede nachtrust is van essentieel belang wanneer je overdag goed wilt functioneren en je lekker in je vel wilt zitten. Helaas kunnen verschillende omstandigheden ervoor zorgen dat de nachtrust wordt verstoord en we minder slapen dan wenselijk zou zijn. In onderstaand artikel worden adviezen gegeven die zullen helpen met het verbeteren van de nachtrust. Het wordt aangeraden om alle adviezen op te volgen en op deze manier een beter slaapritme te ontwikkelen. Behoud een constante temperatuur in je slaapkamer met een airco!

Bereid je voor op de nachtrust

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen ter voorbereiding op de nachtrust. Ten eerste wordt het aangeraden om overdag lekker te sporten en te bewegen. Zo heeft je geest de ruimte om even alle spanningen los te laten maar ook je lichaam kan zo even alle energie kwijt waardoor je ‘s avonds eerder in slaap zult vallen. Daarnaast wordt het aangeraden om ongeveer twee uur voor het slapen gaan geen zwaar voedsel meer te eten. Neem in plaats daarvan een lekker warm kopje thee zonder cafeïne of een warm glas melk. Ook wordt het zeer erg afgeraden om alcohol te gebruiken om in slaap te komen. 

Wat je kunt doen in de slaapkamer zelf

Ook in de slaapkamer zelf zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans op een goede nachtrust te vergroten. Zo is het belangrijk dat je fijne nachtkleding aantrekt waarin je je prettig voelt en dat je slaapt op een comfortabel matras en passend hoofdkussen. Daarnaast is het van belang dat de kamer helemaal donker kan worden gemaakt en dat het klimaat van de ruimte gunstig is. Dit betekent dat het beter iets koeler kan zijn dan te warm en dat de lucht niet te droog moet zijn. Een goede ventilatie is hierbij erg gunstig. Verder kan er gebruik worden gemaakt van passende oordoppen wanneer je last ervaart van de geluiden om je heen.

Maak gebruik van ontspanningsoefeningen

Een van de belangrijkste tips die je gaan helpen om beter te slapen is ontspannen. Probeer minimaal een uur voordat je gaat slapen stil te staan bij het feit dat je moet ontspannen en doe dit dan ook echt. Het doen van ontspannings- of ademhalingsoefeningen kan hier enorm bij helpen. Ontspanningsoefeningen hebben vaak een focus op meditatie en mindfulness. Ook kun je luisteren naar rustgevende muziek, een warm bad nemen of een kleine wandeling maken. Met ontspanning wordt dus niet bedoelt dat je nog even hard gaat werken in de sportschool. Verder is het beter om je mobiel, laptop, tv en andere apparaten met een scherm het laatste uur voordat je gaat slapen niet meer te gebruiken. 

Ga op een vast tijdstip naar bed

Het is erg belangrijk dat je in een vast slaapritme terecht komt. Ga daarom steeds rond hetzelfde tijdstip naar bed en sta rond hetzelfde tijdstip op. Ook wordt het afgeraden om overdag een dutje te doen. Wanneer je de dag echt niet zonder dutje door kunt komen dan is het advies om dit alleen voor 3u ‘s middags te doen en niet langer dan een uur. Zo voorkom je dat je ‘s nachts lang wakker ligt. Verder is het goed om bij te houden hoeveel uur slaap jouw lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Voor de meeste volwassenen ligt dit aantal tussen de 6 en 9 uur slaap per nacht. Reken daar een kwartier inslaaptijd bij. Wanneer het slapen na een kwartier niet lukt kun je proberen een boek te lezen of te luisteren naar rustgevende muziek. Probeer de volgende dag toch weer rond hetzelfde tijdstip op te staan. Ook al ben je dan in het begin een beetje moe, uiteindelijk zal dit er voor zorgen dat je een beter ritme krijgt en dieper zult slapen. 

Een slechte nachtrust is erg vervelend. Wij hopen dan ook dat bovengenoemde tips zullen helpen met het verbeteren van je slaapcyclus zodat je lichaam en geest helemaal tot rust kunnen komen. Bij vragen of opmerkingen is er altijd de mogelijkheid om contact met ons op te nemen. Wij helpen je dan graag.

Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *