Hoe werken zonnepanelen eigenlijk?
Zonlicht kan direct in elektriciteit worden omgezet met behulp van zonnepanelen (ook wel PV-panelen genoemd). Een zonnepaneel wordt gevormd door verschillende kleine zonnecellen die met elkaar zijn verbonden. De energie uit zonnestralen zorgt ervoor dat er een elektrische spanning in de zonnecellen ontstaat. Dit wordt zonnestroom genoemd. Deze elektrische stroom is gelijkstroom (zoals in een batterij), met behulp van een omvormer wordt deze zonnestroom omgezet in wisselspanning zodat deze geschikt is voor de elektrische apparaten in uw huis.
De hoeveelheid energie (het vermogen) dat een zonnepaneel levert is uiteraard afhankelijk van het rendement en de hoeveelheid zonlicht. Bij een zonnestroominstallatie wordt gerekend met een piekvermogen. Dat is het maximale elektrische vermogen dat de installatie kan leveren. Dat wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Per 100 Wp levert een zonnestroominstallatie per jaar ongeveer 85 kilowattuur aan elektriciteit op.
Vind een leverancier in de regio
Wilt u aan de slag met zonnepanelen op uw dak, maar twijfelt u welke organisatie dit moet aanleggen? Het kan dan handig zijn om lokale installatiebedrijven te vergelijken. Via de website Zonnepanelenrevolutie.nl kunt u eenvoudig meerdere offertes opvragen in uw eigen regio. Bijvoorbeeld voor betaalbare zonnepanelen in Houten of als u een betrouwbare installateur zoekt in Hoogeveen. Vul simpelweg uw postcode in, een e-mailadres en u wordt zo snel mogelijk benaderd met een of meerdere offertes.
De installatie van de zonnestroom installatie
Op een schuin dak worden de zonnepanelen meestal met dakhaken aan het dak gemonteerd. Nadat een dakhaak gemonteerd is aan de spant van het dak, kan de dakpan weer op zijn oude plaats worden teruggelegd. Uw dakpannen blijven dus gewoon liggen, en er hoeven geen grote gaten in het dak gemaakt worden. Alleen voor de doorvoer van de stroomkabels is een klein gat onder een dakpan of in een muur nodig. Deze stroomkabel komt binnen op de omvormer. De omvormer is via een kabel aangesloten op een aparte eindgroep in uw huis. Kleine installaties tot 600Wp kunnen aangesloten worden op een bestaande stroomgroep in uw huis). Het is ook mogelijk de zonnepanelen te plaatsen op een plat dak. In dat geval worden de zonnepanelen meestal op een frame geïnstalleerd zodat de panelen beter richting de zon staan.
Terugleveren van stroom aan het netwerk
Als u een kleine installatie heeft tot 600Wp, zult u de meeste stroom direct zelf verbruiken. U heeft dan geen stroommeter nodig die bijhoudt hoeveel stroom u terug levert. Bij grotere installaties is het raadzaam in de meterkast een stroommeter te hebben welke registreert hoeveel stroom u teruglevert. Sommige oude stroommeters met draaischijf zijn geschikt voor teruglevering omdat de draaischijf dan simpelweg terugdraait. Als u een moderne digitale stroommeter in de meterkast heeft, kan het zijn dat die geschikt is voor teruglevering. Neem in dat geval contact op met ons, dan vertellen wij u of uw stroommeter geschikt is voor teruglevering. Indien u gebruikt maakt van subsidie, wordt er een extra stroommeter bij u geplaatst die uw teruggeleverde stroom meet.