Een EPC, ofwel energieprestatiecertificaat, is een document dat zakelijke verkopers en verhuurders moeten hebben wat betreft het verstrekken van informatie over de energie-efficiëntie en de waarschijnlijke uitstoot van kooldioxide (CO2) vanuit hun woning of gebouwen.
Energie-efficiëntie en carbon-efficiëntie worden beide ingeschat en beoordeeld op een schaal, variërend van de meest efficiënte ‘A’ rating tot de minst efficiënte ‘G’ rating. Het EPC zal manieren adviseren om de energieratio van een gebouw te verbeteren en energiekosten te besparen. Echter, de eigenaars zijn niet verplicht om deze aanbevelingen op te volgen.
Hoe werkt het energielabel in Nederland?
In Nederland werkt het net wat anders dan in België. Hier moeten woningeigenaren verplicht een energielabel kunnen overleggen bij de verkoop van een woning. Een energieadviseur neemt de woning op en kijkt hoeveel energie er nodig is om de woning te verwarmen. Daarbij kijkt deze persoon ook naar de hoeveelheid energie die op een duurzame manier wordt gewonnen. Op basis daarvan krijgt een woning een energielabel van A (heel zuinig) tot en met G (heel onzuinig). Zie ook energielabel woningen en gebouwen van de Rijksoverheid.
Wie heeft een certificaat nodig?
Zowel commerciële als private gebouwen vereisen een EPC: winkels, kantoren, fabrieken en werkplaatsen, evenals woonflats en woonhuizen. Aangrenzende accommodaties (bijvoorbeeld een appartement boven een winkel) kunnen een afzonderlijke EPC nodig hebben. De verkoop of overdracht van bedrijfsruimten leidt tot de noodzaak van een EPC, als er niet al een voorhanden is. EPC’s zijn 10 jaar geldig.
Hoe kan ik bepalen of mijn bedrijf een EPC moet hebben?
Als het gebouw ‘gebruik maakt van energie om het binnenklimaat te regelen’ (dat wil zeggen, gebruik van verwarming of airconditioning), dan zal er waarschijnlijk een EPC vereist zijn. Elke eenheid binnen een gebouw met een eigen airconditioningsysteem zal een individuele EPC nodig.
- De verkoop of verhuur van een compleet gebouw: u zult een EPC nodig hebben voor het hele gebouw, zelfs als dat gebouw is opgedeeld in onderdelen die ieder hun eigen verwarmingssysteem hebben.
- De verkoop of verhuur van een deel van een gebouw: als een gebouw een gemeenschappelijk verwarmingssysteem heeft, dan kan de verkoper of potentiële verhuurder ofwel een EPC voorbereiden voor het hele gebouw of alleen voor het gedeelte dat te koop wordt aangeboden of verhuurd en gebaseerd op het energiegebruik per vierkante meter voor het hele gebouw of gebaseerd op een soortgelijke representatieve eenheid in hetzelfde gebouw.
- Gebouwen met afzonderlijke delen en afzonderlijke verwarmingssystemen: een EPC (EnergiePrestatieCertificaat) moet worden voorbereid voor elk deel van een gebouw dat afzonderlijk te koop wordt aangeboden of verhuurd. Opnieuw kan de EPC ook gebaseerd zijn op een beoordeling van een soortgelijke vertegenwoordigende eenheid in hetzelfde gebouw.
- Gedeelde of gemeenschappelijke ruimtes in gebouwen met onafhankelijke verwarmingssystemen: als het doel van de geconditioneerde ruimte vooral is om toegang te verschaffen, dan wordt het energieverbruik van die gedeelde ruimte aan elke eenheid toegekend in overeenstemming met het aandeel in de totale vloeroppervlakte die de eenheid groot is.
- Een bedrijf met een magazijn, verkoopruimtes en kantoren zal één EPC voor het hele gebouw nodig hebben, terwijl elke eenheid op een industrieterrein met gescheiden verwarmingssystemen zijn eigen EPC nodig heeft.