Site pictogram groenklimaathuis

Energie levering in Nederland

energie levering

Wanneer je in Nederland woont of naar Nederland verhuist, heeft de nieuwe woning waarschijnlijk een werkende elektriciteits- en gasaansluiting. Je bent verplicht om een ​​gas- en elektriciteitscontract aan te vragen en een geschikte energieleverancier te vinden. Nederland heeft meer dan 45 energieleveranciers die elk verschillende contracten en voorwaarden aanbieden. Dit kan het nogal lastig maken om uit te kiezen en energie vergelijken. Maar waar moet je beginnen?

Wat voor energie?

Allereerst is het belangrijk om te bedenken waar je precies naar op zoek bent en naar wat voor energiebronnen. Denk bijvoorbeeld aan het type energie. Heb je een voorkeur voor groene energie zoals bijvoorbeeld windenergie, zonne-energie, bio energie of is duurzame energie in het algemeen erg belangrijk voor je? Of juist niet?

Geprivatiseerde energiemarkt

Even wat achtergrondinformatie. De energiemarkt in Nederland is in 2004 geprivatiseerd. Sindsdien kunnen consumenten hun eigen energieleverancier vergelijken en kiezen. Dit opende een nieuwe markt met een zeer sterke concurrentie. Tarieven, voorwaarden en klantenservice kunnen variëren afhankelijk van de energieleverancier. Er zijn echter autoriteiten die eerlijke praktijken en tarieven voor alle consumenten reguleren. Bovendien zijn energieleveranciers wettelijk verplicht om alle nieuwe klanten te accepteren. Er wordt dus toegezien op de markt. Energieleveranciers staan ​​onder toezicht van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Deze organisatie zorgt voor eerlijke concurrentie tussen bedrijven en beschermt de belangen van de consument.

Energieleveranciers in Nederland bieden een vrij grote verscheidenheid aan energiecontracten. De belangrijkste verschillen worden hieronder uitgelegd.

Het type contract

Er zijn contracten met een vast tarief, bijvoorbeeld een, twee of drie jaar. Wanneer u dit type contract kiest, verandert het tarief niet in de loop van de tijd. Er zijn ook variabele contracten met een tarief dat elk half jaar kan veranderen. U profiteert als de marktprijzen dalen, maar u betaalt meer als de prijzen op de energie handelsmarkt stijgen. In de meeste gevallen kiezen mensen voor een jaarcontract. Het kiezen van een kortere periode heeft net zo zijn voor- en nadelen als het kiezen voor een contract van een langere periode. Ga dus goed na welk contract jouw voorkeur heeft.

De prijs & consumptie

De totale energiekosten bestaan ​​uit een eenheidsprijs voor gas (in kubieke meter), een eenheidsprijs voor elektriciteit (in kWh) en verschillende vaste kosten zoals belasting en een netwerkvergoeding. De grootste prijsverschillen zijn te vinden in de eenheidsprijs. Sommige energieleveranciers bieden een contante bonus aan nieuwe klanten die een vast contract afsluiten.

Hernieuwbare energie

Verschillende energieleveranciers in Nederland bieden hun klanten de mogelijkheid om te kiezen voor groene stroom. Het is echter belangrijk te vermelden dat niet alle elektriciteit wordt geproduceerd met behulp van hernieuwbare energiebronnen in Nederland. Sommige bedrijven kiezen ervoor om elektriciteit, opgewekt door waterkracht, te importeren uit Scandinavië. Andere bedrijven leveren alleen elektriciteit die wordt opgewekt door Nederlandse windmolens of biomassa. De energieleverancier kan meer informatie verstrekken over de oorsprong van de elektriciteit

Wet en regelgeving

Volgens de Nederlandse wet hebben alle nieuwe klanten een periode van 14 dagen waarin ze van gedachten kunnen veranderen en hun nieuwe energiecontract kunnen annuleren, zonder en zonder kosten. Je kunt dus zelf ervaren wat je er van vindt.

Mobiele versie afsluiten